forestkit_etusivu_slider_1920_917_1
Ajankohtaista

Uusimmat ForestKIT-päivitykset: tehokkaampaa kiinteistöhallintaa ja päivitetty luontoindeksi monimuotoisuuspotentiaalin arviointiin

ForestKITin käyttöliittymän viimeisimmät uudistukset tuovat merkittäviä parannuksia käyttäjäkokemukseen. Uusi Kiinteistöt-näkymä tehostaa käyttäjien työskentelyä erityisesti uuden karttanäkymän ansiosta. Kuvioiden monimuotoisuuspotentiaali puolestaan huomioi nyt elävän puuston lisäksi myös kuolleen puun. Toivottu päivitys parantaa merkittävästi monimuotoisuuden havainnointia ForestKITin avulla.

kaksi naista käyttää forestkitiä toimistotyössä koneella ja tabletilla

Kun käyttäjä lisää ForestKITiin metsävaratietoja, kiinteistön ja kuvioiden sijainnit voidaan tarkistaa heti kartalta. Kiinteistöt-moduulin ulkoasu on nyt yhtenäinen Kuviot-moduulin kanssa, mikä tekee käyttöliittymästä selkeämmän ja miellyttävämmän käyttää.

Yksi merkittävimmistä uusista ominaisuuksista on karttahaku, joka noudattaa samaa logiikkaa kuin ForestKIT-käyttäjille jo entuudestaan tuttu Työmaat-moduuli. Käyttäjä voi klikata kuviota ja nähdä valitun kiinteistön hakutuloksissa. Hakutuloksista kuviolle pääsee kätevästi tekemään toimenpiteitä, kuten aloittamaan laskennan.

ForestKIT käyttöliittymä uudistettu taulukkomainen kiinteistölista

Uudistettu taulukkomainen kiinteistölista auttaa hahmottamaan järjestelmässä olevia kiinteistöjä entistä paremmin. Uudistus helpottaa muun muassa hakutulosten tarkastelua. Kaikki aktiiviseksi asetetut kiinteistöt voi nyt myös nähdä kartalla kohdistamalla karttanäkymä valitulle kiinteistölle. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.

Luontoindeksi 2.0: lahopuu mukaan monimuotoisuuden arviointiin

ForestKITin perusominaisuuksiin kuuluu luontoindeksi, joka arvioi kuvion monimuotoisuuspotentiaalia. Tämä indeksi mahdollistaa luontoarvojen karkean arvioinnin inventoinnin yhteydessä kerättyjen puustotietojen pohjalta. Luontoindeksiä hyödynnetään esimerkiksi maastotöiden kohdentamisessa arvokkaisiin kohteisiin ja luontoarvojen kehityksen kuviotason vertailussa eri toimenpidevaihtoehtojen välillä. Luontoarvoindeksi ei korvaa tarkempia maastomittauksia, mutta on erinomainen työkalu luontoarvojen karkeaan arviointiin ja kuvioiden keskinäisten erovaisuuksien hahmottamiseen.

Aiemmin luontoindeksi perustui elävän puuston parametreihin, mutta nyt se huomioi myös kuolleen puun. Lahopuu on merkittävä monimuotoisuuden ilmentäjä, ja ForestKIT hyödyntää nyt inventoidun lahopuun tilavuutta luontoindeksin laskennassa.

Luontoarvoindeksin laskentaan vaikuttavat muuttujat ovat:

  • puuston tilavuus
  • lehtipuun osuus
  • puulajien lukumäärä
  • puuston ikä
  • puuston läpimittavaihtelu
  • ja lahopuun määrä.

Näiden muuttujien vaikutusta säätelevät erilaiset laskentasäännöt, joten yksittäisen muuttujan arvo ei suoraan määrää sen vaikutusta luontoindeksiin. Lisäksi laskentaan vaikuttaa kuvion sijainti ja sen lämpösumma, joka huomioi alueellisen vaihtelun.

Lahopuun määrä määritellään kuviolle inventoidun kuolleen puun keskitilavuuden mukaan. Jos lahopuun tilavuustieto puuttuu, oletusarvo on 0 m3/ha. Ennustepuustoissa lahopuun määrän oletetaan lisääntyvän ajan myötä eikä vähenevän inventointihetkestä.

Kiinnostuitko ForestKITistä? Ota meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta tai soita meille käytön tukeen +358 50 434 9540, niin järjestämme esittelyn ja testikäyttömahdollisuuden!