forestkit_etusivu_slider_1920_917_1
Ajankohtaista

Katsaus ForestKIT -ajankohtaiswebinaariin

Tapio järjesti ForestKIT-ajankohtaiswebinaarin 15.3. Webinaarin ensimmäisellä puoliskolla esiteltiin vuoden markkinoilla ollutta ForestKIT-metsätietojärjestelmää sekä järjestelmän tulevaa kehitystä. Lisäksi kuultiin asiakaspuheenvuoro Espoon kaupungilta metsäsuunnittelija Tero Alatalon kertomana. Webinaarin toisella puoliskolla perehdyttiin EU-päätöksenteon metsätaloudellisiin vaikutuksiin sekä kuultiin metsänhoidon suositusten ajankohtaiskatsaus.

Mikäli et päässyt paikalle, voit katsoa webinaarin alla olevasta linkistä tai lukea tärkeimmät nostot webinaarista alta. Webinaarin tallenne on katsottavissa 1.5.2022 asti tästä linkistä.

ForestKIT-ajankohtaiskatsaus ja lähitulevaisuuden kehitys

Tuotepäällikkö Juho Lammi, Tapio:

– ForestKITin kehitys on jatkunut vahvana ja järjestelmä on herättänyt paljon kiinnostusta. Olemme saaneet merkittäviä uusia asiakkuuksia.

Ensimmäisen vuoden jälkeen ForestKITin suorituskyky ja ylläpito on todettu erittäin hyväksi. ForestKITin selkeä vahvuus on mobiili- ja työpöytäkäyttöön skaalautuva käyttöliittymä. Vahvuuksia on rakennettu myös laskentatyökaluihin ja arvonmääritykseen, jossa kuutioiden ja eurojen lisäksi saa kattavat hiililuvut, luontoarvoindeksin sekä kuviokohtaisen tuottoarvon. Työmaiden luonti on entistä nopeampaa myös suoraan maastossa. ForestKIT sopii mainiosti vaativaan ja monitavoitteiseen metsäsuunnitteluun.

Kehitysjohtaja Mikko Lumperoinen, Tapio:

– ForestKIT-järjestelmään on saatu alkuvuoden aikana monia uusia ominaisuuksia, kuten sähköinen metsänkäyttöilmoitus, vapaan geometrian työkohteiden luonti sekä kattavat ja nopeat massamuokkaustyökalut.

Tämän vuoden kehityksessä panostamme ForestKIT-järjestelmän käytettävyyden tehostamiseen. Uusia ominaisuuksia on myös tulossa. Näitä ovat esimerkiksi spatiaalisuuteen perustuva koealatoiminto ja hilayleistystyökalu. Panostamme myös vahvuuksiimme ja tila-arviopuolella tuomme kauppa- ja tuottoarvomenetelmän käyttöön summa-arvomenetelmän oheen. Pidemmällä aikavälillä kehitystämme ohjaavat asiakastoiveet, joita tulemme keräämään myös toteuttamalla asiakaskyselyn.

Tuotepäällikkö Juho Penttilä, AFRY:

– IPTIM Assets -suunnitteluohjelmiston täysin uusi versio tulee rakentumaan saumattomasti ForestKIT-järjestelmän ympärille vuoden 2022 loppupuolella. Saumaton integraatio ForestKIT-järjestelmässä mahdollistaa strategisen metsäsuunnittelun yhdistämisen taktiselle ja operatiiviselle suunnittelun tasolle, joka on ForestKITin vahvuus.

IPTIM Assets -suunnitteluohjelmisto yhdessä ForestKIT-metsäsuunnittelujärjestelmän kanssa avaa mahdollisuuksia tehokkaaseen päätöksentekoon: eri skenaarioiden ja toimenpidevaihtoehtojen tarkastelu ja analysointi esimerkiksi hiili-, luonto- ja kassavirtojen näkökulmasta helpottuu huomattavasti.

 

Kuva ForestKIT-käyttöliittymästä

ForestKITissä on laajat taustakartta-aineistot. Voit tarkastella metsävaratietoja, työkohteita ja muun muassa puuston ja maaperän hiilivarastoja kartalla.

EU-päätöksenteon vaikutukset metsätalouteen

Johtava asiantuntija Kati Kontinen Tapiosta nosti esille EU-päätöksenteon vaikutuksia metsätalouteen Suomessa. Erityisesti puhututtivat EU-taksonomian ilmastokriteerit ja ilmastohyötyanalyysi. ForestKIT-metsätietojärjestelmässä tuotetaan jo tällä hetkellä tarvittavat hiilitunnukset, jolloin taksonomian raportointitarpeeseen pystytään vastaamaan raportointimuutoksilla.

Mitä uutta metsänhoidon suosituksissa? Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintä

Metsänhoidon suositusten koordinaattori Kalle Vanhatalo esitteli metsänhoidon suosituksissa pinnalla olevia asioita. Metsänhoidon suosituksissa valmistellaan merkittäviä muutoksia vuoden 2022 aikana liittyen ilmastokestävyyteen, metsätuhoihin ja ekologiseen kestävyyteen. Lisäksi valmisteilla on dynaamiset harvennusmallit, jotka vastaavat entistä paremmin erilaisiin metsiä koskeviin tavoitteisiin.

Kiinnostuitko ForestKITistä? Ota meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta tai soita meille käytön tukeen +358 50434 9540, niin järjestämme esittelyn ja testikäyttömahdollisuuden!